#NoSenseEvidència

Post firmat per JORDI MESTRES LUCERO
Desde aquest bloc ens sumem a la iniciativa de #NoSenseEvidència, per tal de defensar un exercici professional basat en la Evidència Científica, us adjunto el manifest que s'ha proposat:

L’evidència científica és un dels pilars sobre els quals s’assenta la medicina moderna. Això no sempre ha estat així: durant anys es van aplicar tractaments mèdics sense comprovar prèviament la seva eficàcia i seguretat. Alguns varen ser efectius, encara que molts varen tenir resultats desastrosos.

No obstant això, en l’època en què més coneixements científics s’acumulen de la història de la humanitat, hi ha encara pseudo-ciències que pretenen, sense demostrar cap efectivitat ni seguretat, passar per disciplines properes a la medicina i arribar als pacients.

Els signants d’aquest manifest, professionals sanitaris i d’altres branques de la ciència, periodistes i altres, som conscients que la nostra responsabilitat, tant legal com ètica, consisteix a aportar el millor tractament possible als pacients i vetllar per la seva salut. Per això, l’aparició en els mitjans de comunicació de notícies sobre l’obertura d’un procés de regulació i aprovació de medicaments homeopàtics ens preocupa com sanitaris, científics i ciutadans, i creiem que hem d’actuar al respecte. Les declaracions de la directora de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) assegurant que “no tots els medicaments homeopàtics han de demostrar la seva eficàcia” i que “la seguretat no s’ha de demostrar amb assajos clínics específics” no fan sinó augmentar la nostra preocupació.

Per tant, sol·licitem:

  • Que no s’aprovi cap tractament que no hagi demostrat, mitjançant assajos clínics reproduïbles, unes condicions d’eficàcia i seguretat almenys superiors a placebo. La regulació d’uns suposats medicaments homeopàtics sense indicació terapèutica és una greu contradicció en si mateixa i ha de ser rebutjada. Si no està indicat per a res, per què cal donar-lo?.
  • Que l’AEMPS retiri de la comercialització aquells fàrmacs, de qualsevol tipus, que malgrat haver estat aprovats, no hagin demostrat una eficàcia més gran que el placebo o que presentin uns efectes adversos desproporcionats.
  • Que el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i la resta d’autoritats sanitàries persegueixin a aquelles empreses que atribueixen qualitats curatives o beneficioses per a la salut als seus productes sense haver-ho demostrat científicament.
  • Que el Consell General de Col·legis de Metges d’Espanya/Organització Mèdica Col· legial, en compliment de l’article 26 del Codi de Deontologia Mèdica, desaprovi als facultatius que prescriguin tractaments sense evidència científica demostrada.

Comentaris

  1. ¡¡Bien!
    ¡Yo también soy #NoSinEvidencia!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs ja porten 162 blocs!!! http://nosinevidencia.wordpress.com/adhesiones/
      L'àgora encara no l'han afegit...

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per haver realitzat un comentari. Entre tots fem creixer l'àgora