Colesterol

Al final teniu el tall de la meva intervenció a la tarda de Catalunya Radio on parlem de colesterol.

Què és el colesterol?

És una substàncies de tipus lipídic (greix) imprescindible per a un bon funcionament del nostre cos. El trobem a totes les nostres cèl·lules i és necessari per a la metabolització d'hormones, vitamina D i en la formació dels àcids bilairs  necessaris per a la digestió dels aliments al tub digestiu. El nostre cos fabrica tot el colesterol que necessit, també el trobem en aliments d'origen animal com carn, ous, productes làctics, etc.

El colesterol en sang no circula de forma lliure, sinó que ho fa unida a una protenia, per tant en forma de lipoproteina.

Cal tenir cura amb el colesterol?

Nivells massa elevats de colesterol en sang poden ser perjudicials ja que es poden acumular a les parets de les artèries formant l'anomenada placa d'ateroma, sent la causa d'arteriosclerosi, infarts o ictus.

Tot el colesterol és igual?

Tenim l'anomenat colesterol "bo" el HDL (lipoproteïna d'alta densitat) que pot ajudar a reduïr el risc de patir problemes de salut ja que ajuda a transporta el colesterol al fetge per a ser metabolitzat.

Després tenim l'anomenat colesterol "dolent" el LDL (lipoproteïna de baixa densitat), els nivells elevats en sang poden crear l'acumulació de placa a les artèries.

Quin serien els nivells de colesterol normals?

En persones sense antecedents de malaltia cardiovascular el nivells òptims de colesteretol total en sang estaria entorn a 200 mg/dL, tenint especial cura en aquelels persones amb nivells per sobre dels 240-250 mg/dL

El colesterol "bo" cHDL per sobre de 40 mg/dL en homes i 50 mg/dL en dones.

I els nivells de colesterol "dolent" cLDL, si hi ha antecedents de malaltia cardiovascular les xifres haurien d'estar per sota de 55-70 mg/dL (en funció de les guies) i en cas de no tenir antecedents entorn de 100-170 mg/dL.

El colestero elevat dona símptomes?

Tenir el colesterol elevat no genera símptomes ni signes físics evidents, per tant, és un problema silenciós. Només en aquells casos en que els nivells de colestero són molt elevats i desde la infància, seria el cas de la hipercolesterolèmia familiar, poden prsentar signes físics per dipòsit de colesterol  als tendons (xantomes) o a la cornea (arc corenal).

Cada quan hauria de fer-me una analítica de sang?

En aquest cas convindria individualitzar les recomanacions. En persones sense cap factor de risdc ni antecedents, seria recomanable fer-ho cada 5 anys. En cas de tenir altres factors de risc cardiovascular (diabetis, obesitat, hipertensió arterial, tabaquisme, etc.) podria fer-se cada 1-2 anys. En els casos de persones amb antecedents de malaltia cardiovascular establerta, els controls analítics es farien entre 6-12 mesos.

Tenir el colesterol massa baix podria ser un problema?

Tenin en compte que el colesterol és important per al bon funcionament del nostre cos, tenir-lo baix podria també comportar problemes de salud (membra cel·lular, hormes sexuals, vitamina D, àcids biliars, etc.). Xifres de colesterol total per sota de 120 mg/dL i cLDL per sota de 50 mg/dL.

Què podem fer per mantenir uns bons nivells de colesterol?

Podem controlar els nivells de colesterol en sang fent servir la carta dels "Estils de vida":

  • Dieta equilibrada: dieta amb gran aport de verdua, fibra, cereals integrals, llegum. Reducció de greixos saturats en favor de greixos més saludables (oli d'oliva, peix blau, fruits secs, etc.).
  • Activitat física regular.
  • Cero tabac i reducció d'alcohol.
Existeix medicació per controlar el colesterol? En quins casos hi cal recórrer?

La utilització de fàrmacs cal individualitzar en funció de cada cas. Serà el nostre metge de referència el que indicarà o no si hem d'utilitzar medicaments per reduïr els nivells de colesterol. També serà qui, en funció dels controls posteriors indicarà reduccions de dosis o fins i tot la seva retirada.

Hi ha factors que fan modificar els nivells de colesterol en relació a gènere, edat o altres situacions de la persona?

Amb l'edat i pot haver una certa tendència a incrementar els nivells de colestero en sang, per tant la edat si que influeix, sobretot a partir dels 40-50 anys.

En dones, després de la menopausa, el colesterol pot incrementar-se per la reducció dels estrògnes, que actuaven com a factor protector.

Durant l'embaraç el colestero es pot veure incrementat per la major activitat relacionada amb el creixement del fetus: major producció d'hormones (estrògens i progestàgens), la formació de membranes cel·lulars del propi fetus i la major producció d'àcids biliars per fer més eficient l'absorció de nutrients.

Parlem dels ous: quants en podem menjar?

Caldrà individualitzar segons la persona. En termes generals si tenim bon estat de salut i no tenim factors de risc cardiovasular, fins a un ou al dia es podria recomanar. En cas d'activitat física important, es podria incrementar fins i tot a dos al dia.

El que convindria recordar que és més important l'entorn de l'ou:  com cuinem l'ou (millor a la planxa, bullit, escalfat, rementat, en truita, que no pas fregit amb olis poc saludables). També és important veure el conjunt de la dieta.

Una persona vegetariana o vegana no hauria de patir pel seu colesterol? 

Si té una dieta vegana o vegetariana equilibrada té menys probabilitat de tenir nivells de colesterol elevat en sang. Tot i això, cal vigilar:

  • Factors genètics que influeixen en el metabolisme propi del colesterol
  • Dieta rica en ultraprocessats tot i ser vegetals o sense productes d'origen animal: snacks, galetes, margarines, etc.
  • Baixa ingesta d'omega3: nous, lli, xia, edamame, espirulina, etc...


Comentaris