vacunació VRS 2024

Arriba una nova temporada de tardor-hivern, això vol dir inici de les vacunacions pròpies de l'epoca. Avui centrem el focus en la vacuna per al VRS (virus respiratori sincicial) per a nadons, centrada en la prevenció de la temuda bronquiolitis. Anem per parts:

Què és el VRS?

És un virus molt contagiós que el trobem circulant majoritariament durant els mesos de més fred, per tant tardor-hivern. Pot afectar a qualsevol grup d'edat, sent la causa d'infeccions respiratòries lleus com ara refredats. En edats molt tempranes, per tant nadons de menys d'un any, lactants, prematurs, etc. pot ser causa de malalties més greus, com ara bronquiolitis i pneumònies. 

Com podem protegir al nadó de la infecció per VRS?

Per tal de reduïr el risc d'infecció podem seguir alguns consells bàsics com ara:

  • Mantenir una correcta higiene de mans i objectes en contacte amb el nadó
  • Evitar espais amb molta gent, sobretot si aquests són tancats
  • Ventilar de forma freqüent les estances tancades
  • Si tenim símptomes de refredat o altres infeccions respiratòries, posar-nos mascareta, rentar-nos les mans, no estornudar o tussir a l'aire, etc.
  • No tenir el nadó en ambients amb fum de tabac
  • Fer ús de la immunització disponible per al VRS. 
Com s'immunitzen els nadons davant del VRS?

S’utilitza un anticòs monoclonal, el nirsevimab, que protegeix els nadons contra les infeccions respiratòries que causa el virus respiratori sincicial (VRS) directament i immediatament durant 5 mesos.

Quins nadons es poden vacunar del VRS?

Els menors de 6 mesos:
  • nascuts entre l’abril i el setembre de 2024: al CAP
  • entre l’octubre de 2024 i el març de 2025, a l’hospital abans de l’alta.
Fins a 24 mesos en infants d'alt risc.

És últil la immunització davant del VRS?

Gràcies a la campanya impulsada per primer cop l’any passat per Salut, es van reduir un 67,7% les hospitalitzacions convencionals per bronquiolitis en nadons de fins a 6 mesos a la regió. (1)

(+) 🔗 https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/v/vacunacions/infantil/vrs/

(1) 🔗 https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/566382/immunitzacio-contra-vrs-ha-reduit-77-percent-visites-urgencies-nadons-menors-6-mesos

📻 La importància de la immunització entre els més petits de cara a l'arribada del fred. El Dr. Jordi Mestres, vocal de la Junta de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, atén els micròfons de 'La Brúixola' per explicar la campanya de vacunació per fer front a la bronquiolitis.

Comentaris