Salud, dones y conducció

Les dones tenen més o menys accidents de trànsit? o millor dit, les dones provoquen més accidents de cotxe?, fent cert allò de "dona al volant, perill constant?" Anem a veure:

Segons dades oficials les dones tenen menys accidents, bàsicament són molt més prudents alhora de conduir, però quan els tenen, aquests poden produir més lesions, tot i que en termes de mortalitat les dones representen el 20% respecte del 80% dels homes.

Quines són les principals diferències corporals en termes generals entre homes i dones, anem de dalt a baix:
  • A nivell cerebral/conductual, tot i que sent molt reduccionistes, les dones són més prudents alhora de conduir, és a dir tenen conductes menys agressives en comparació dels homes. Respecten més els límits de velocitat, realitzen maniobres menys perilloses, acostumen a utilitzar en major mesura el cinturó de seguretat, són consumidores de menys tòxics com ara alcohol, etc.
  • Les dones acostumen a tenir un coll més estirat respecte dels homes, afegit a que tenen menys massa muscular i major laxitud articular són més propenses a patir fuetada cervical.
  • Els homes tenen una distància major entre les espatlles, per tant un tors més ampli. Les dones tenen la base de la caixa toràcica una mica més ampla. Aquest fet té implicacions en com actuen els cinturons de seguretat.
  • Els malucs i la pelvis són més amples en les dones, això pot influeix en com s'ajusta la banda inferior del cinturó de seguretat
  • Les dones tenen les cames més llargues en proporció al tors, a diferència dels homes que tenen major proporció del torns en relació a les cames.
  • Les dones tenen ossos més petits i lleugers respecte dels homes, això comporta una densitat òssia menor, fet que comporta major incidència d'osteopènia i osteoporosis, per tant major probabilitat de fractures, sobretot canell, aplastament vertebral i maluc.
  • Les dones tenen un 10% menys de pes respecte de l'home i un 7% menys d'alçada.
  • Les dones, tenen una massa muscular més reduida i una distribució de greix corporal diferent de la dels homes.
Les dones, tot i tenir menys accidents, tenen més probabilitat de patir lesions que no pas els homes, algunes explicacions:
  • Tradicionalment el disenys dels cotxes i dels mecanismes de seguretat han estat disenyats pensant en els homes, és a dir, tenim un biaix de gènere.
  • Els paràmetres antropomòrfics estan basats en cossos masculins, per tant no té en compte diferències d'alçada, pes, etc. De fet els maniquís utilitzats per a fer proves normalment estan basats en cossos masculins.
  • Les dones al tenir normalment extremitats més curtes i menor alçada, tendeixen a asseure's mes aprop del voltant.
Això en evidència una vegada més diferències de gènere o allò que anomenem escletxa de genere en el nostre dia a dia.

Comentaris