SÍNDROME POST VACACIONAL

Existeix la síndrome post vacacional? Realment no existeix una entitat clínica que es pugui etiquetar com a tal, tenint en compte que una síndrome és el conjunt de símptomes i signes que defineixen clínicament una malaltia. Tot i així hi ha moltes persones que al tornar a la rutina diària després d'un període més o menys llarg de descans experimenten un malestar de tipus adaptatiu, és a dir, veníem d'un període de felicitat i canvi d'hàbits i tornem a la rutina horària i a la exigència física i mental de les nostres obligacions diàries, ja sigui per feina, estudis o càrrega familiar.

Hi ha quatre eixos que poden condicionar com l'individu afronta la tornada a la normalitat: la personalitat de la pròpia persona, els estils de vida, les condicions laborals i la gestió del temps.

Què pot experimentar una persona tot just tornant de vacances, per una banda molèsties físiques com alteracions gastrointestinals, alteracions en la higiene de la son com insomni, cansament o fatiga, alteracions en l'alimentació, ja sigui amb excés d'ingesta o bé amb falta de gana. Des d'un punt de vista emocional poden aparèixer tristor, falta de concentració, nerviosisme, estrés o falta d'interès per a les activitats quotidianes.

Què podem fer per minimitzar totes aquestes molèsties, per una banda intentar planificar la tornada a la rutina, si és possible tornar de forma gradual per exemple intentant no tornar en dilluns a la feina, establir estils de vida que ens ajudin com alimentació saludable, activitat física regular i exercicis de relaxació. També és recomanable planificar activitats socials i d'oci. I si creus que no ho tens tot controlat demana ajuda a un profesional de la salud.

Comentaris