COVID PERSISTENT

Avui al #podcastminiSalut parlem de covid persistent. Durant la primera onada covid alguns informes apuntaven que hi havia pacients que tenien símptomes que s'allargaven en el temps setmanes i fins i tot mesos després de la infecció pel virus SARS-CoV-2. L’Organització Mundial de la Salut (OMS)(1) va definir la covid persistent com el “conjunt de símptomes o signes perllongats que algunes persones presentaven després d’haver patit la covid”. Pot manifestar-se en forma de moltes maneres i aquest malestar pot ser fluctuant i pot arribar a afectar el dia a dia de la persona.

Les xifres al voltant de la covid ens donen una idea de la magnitud del problema en qüestió, segons l'Institut de mètriques i avaluació de la salut (IHME) s'estima que a finals de 2021, 392 milions de persones es van infectar amb SARS-CoV-2 i que el 3.7% (14,5 milions) van desenvolupar una condició posterior a la COVID-19 segons la definició clínica de l'OMS. Si repassem dades fins a 2023 tenim xifres d'afectció, només a Europa de gairebé 17 milions de persones que han manifestat en diferent grau d'afectció símptomes compaibles amb covid pesistent

La mateixa OMS va desenvolupar la definició de cas clínic referent a la condició post COVID a partir de la metdologia Delphi (aquest és un mètdo sistemàtic de predicció, es basa en grups d'experts i és una tècnica propsectiva utiitzada per obtenir informació essencialment qualitativa, però relativamente precisa, sobre el futur). Aquesta definició de l'OMS inclou 12 ítems o dominis (2).

A casa nostra tenim el projecte CIBERPOSTCOVID (3), es tracta d'un projecte científic, col·laboratiu i en xarxa entre la comunitat científica i pacients, que preten conèixer la prevalença i els factors que predisposen en termes clínics, biològics i de context en relació a la covid persistent, queda definida com el conjunt de símptomes multiorgànics no atribuïbles a altres causes que perduren després de la fase aguda de la infecció amb un mínim de 3 mesos després de la fase aguda. Les manifestacions més freqüents de COVID persistent serien (4):
  • Sistèmics: fatiga, falta d’energia o debilitat, malestar general i febre.
  • Neurocognitius: pèrdua de memòria, dificultat de concentració, boira mental o confusió.
  • Respiratoris/cardiopulmonars: tos, mal de coll, dispnea, pressió al pit.
  • Musculoesquelètics: dolor articular o muscular, limitació en la mobilitat.
  • Neurològics/neuromusculars: distorsió de l’olfacte o gust, cefalea, falta de reflexos.
  • Psicològics/psiquiàtrics: ansietat, depressió o alteracions de la son.
Es proposen altres elements en la definició operativa com és la mesura de l'impacte de la COVID persistent a la qualitat de vida:
  • En relació amb la salut general de la persona
  • L'afectació en la seva condició física
  • Estat psicològic
  • El grau d'afectació de les activitats diàries
  • Com afecta a les relacions socials i familiars
  • Quin és el seu rendiment laboral
A l’estudi es considera que per diagnosticar una persona amb COVID persistent cal, a més de la definició, un diagnòstic previ d'infecció aguda per coronavirus, ja sigui amb proves de laboratori o bé per descripció a la seva història clínica.

Sigui com sigui, tenim molta feina per endavant, donat que encara no tenim tota la evidència en relació a la COVID persistent, caldrà doncs investigar i recollir moltes mes dades i estar atents al que ens diuen els pancients.

  1. https://www.who.int/teams/health-care-readiness/post-covid-19-condition
  2. https://www.who.int/publications/i/item/WHO-2019-nCoV-Post_COVID-19_condition-Clinical_case_definition-2021.1
  3. https://aquas.gencat.cat/ca/detall/article/covid_persistent
  4. https://www.ciberisciii.es/media/3049159/ciberpostcovid-infografia1.pdf

Comentaris