DIARREA AGUDA

La diarrea és l'eliminació  de femtes en consistència més toba de l'habitual i en major quantitat durant el dia. La diarrea aguda és un procés realtivamente habitual que s'autolimita en 2-3 dies sobretot si prenem mesures en relació a la dieta i hidratació. Les principals causes són aliments en mal estat, infeccions, alguns tòxics o medicaments i fins i tot situacions de major estrés.

Les principals mesures a tenir en compte són:
  • Rentar-se les mans de forma habitual amb aigua i sabó per evitar el contagi entre persones, sobretot després d'anar al lavabo i especialment quan hem de manipular aliments o objectes que estaran en contacte amb els mateixos.
  • En el cas de la pèrdua de líquid per la diarrea és important fer-ne una bona reposició, això voldrà dir beure líquids de forma continua però en petites quantitats i sense forçar. Caldrà priporitzar l'aigua, també podrà fer infusions de camomilla o menta,  caldos suaus sense massa greix o un suero oral de farmàcia. També el pot fer a casa de la següent manera: en un litre d'aigua posar 2 cullerades soperas de sucre, mitja cullereta de café de sal, mitja cullereta de café de bicarbonat i el suc de 1-2 llimones.
  • La introducció dels alimentas ha de ser molt progressiva i segons tolerància i ganes de menjar. Començar amb arròs bullit, patata o pastanaga bullida, després afegir pollastre o peix bullit o a la planxa. Poma al forn, plàtan o codony (natural). Caldria evitar la resta de fruites i verdures durant uns dies fins millorar la tolerància alimentària.
  • Cal evitar tots aquells aliments que puguin empitjorar la diarrea, com el café, te, xocolata, llet, menjars molt copiosos o de dífil digestió com fregits, aliments molt greixosos, dolos, etc.
  • En cas que hi hagi nàuseas o vòmits, caldria fer una introducció de líquids o aliments molt progressiva, en petites quantitats per valorar la tolerància, sense forçar. Per exemple en el cas del líquid fer petites glopades i esperar 5-10 minuts per a fer-ne un altre.
En termes generals la diarrea aguda no cal tractar-la amb medicaments, excepte que ens ho digui un professional sanitari. En cas de dolor abdominal o febre podria estar indicat fer un antitèrmic habitual com el paracetamol, si el podem pendre. El tractament habitual de la diarrea aguda, és el repòs i la hidratació progressiva.

En algunes situacions hauríem de consultar a un servei sanitari, per exemple en cas de veure sang o pus a la diarrea, malestar general amb molta afectació, si apareix febre de més de 38.5ºC o no cedeix amb l'antitèrmic habitual, en cas que les nàuseas i els vòmits no millorin en 24-48h, també en cas de dolor abdominal agut i intens que no cedeix de cap manera.

Salut!

Comentaris