COLESTEROL

Comencem pel principi, que és el COLESTEROL? Doncs és un tipus de lípid (greix) present a la membrana plasmàtica de les cel·lules eucariota, és a dir, de les cel·lules dels animals, això inclou els humans. És una molècula essencial des d'un punt de vista estructural, també participa com a precursor de la vitamina D, de les hormones sexuals i corticoesteroidals i precursor de les sals biliars.

El colesterol es insoluble en aigua, el trobem al plasma sanguini circulant en forma de complexes anomenats lipoproteines: LDL, el considerat DOLENT i  HDL, el considerat BO.

Tenir uns nivells elevats de colesterol LDL incrementa el risc de patir una malaltia cardiovascular, com ara icuts o infant de miocardi, per obstrucció de la llum arterial i progressió de la aterosclesosis. Ara bé, el risc cardiovascular és variable en funció de l'individu i de la suma dels anomenats factors de risc cardiovascular (edat, sexe, antecedents familiars i personals, tabaquisme, hta, etc.), això vol dir que davant d'uns nivells de colesterol total elevat caldrà individualitzar l'actitud terapèutica en funció del conjunt de factors de risc cardiovascular.

Comentaris