FakeNews en Salut

                                                                             

Les Fake News, les anomenades notícies falses, han existit tota la vida.


Ja en l'època de les nostres àvies, les notícies falses, els rumors, les mentides... existien.

Elles sortien amb les seves cadires a la porta de casa i comentaven sobre temes de salut, inclòs s'atrevien a fer algun "diagnòstic" i segur que es creien el què deia alguna altra persona amb cert prestigi social,  i el "sempre s'ha fet així".

  
Històricament, la societat ha hagut de navegar i aprendre a donar credibilitat i distingir "el gra de la palla" en relació a la informació que ens donen i que rebem. La diferència principal entre aquesta situació que explicàvem al principi i la situació actual, és que en les últimes dècades ha nascut i ha crescut de forma exponencial una eina de comunicació molt potent,  les xarxes socials. Aquesta eina i l'ús que nosaltres en fem d'elles, és la clau pel naixement i la propagació de les Fake News, i concretament en temes de salut.

Durant la 19a Jornada d'estiu de la Professió Mèdica Puigcerdà 2019, i gràcies a la invitació del Col·legi de Metges de Barcelona, vaig poder participar en una taula sobre com combatre les fake news en salut. En les properes publicacions exposaré algunes de les claus que es van debatre a la taula al voltant de tres dels agents que considero més rellevants en aquesta relació: ciutadania, professionals i mitjans de comunicació.



Campanya #SalutSenseTrampes del @COMBarcelona


Comentaris