Jo trio... Medicina Familiar i Comunitària #EligeMFyC

Aquestes setmanes els dos editors de l'ÀgoraMèdica, el @jmestreslucero i jo mateixa (@irisalarconb), estem immersos en el projecte #EligeMFyC. Algunes veus pregunten el motiu pel què realitzem aquesta campanya... 

Per què cal "publicitar" una especialitat?


En realitat, aquesta pregunta te moltes respostes! En primer lloc, i això, a aquestes alçades del blog @agoramedica, ja ho sabreu... estic enamorada d'aquesta especialitat. Cada dia que passa em sento més afortunada de poder exercir la medicina des d'aquest punt de vista. La Medicina Familiar i Comunitària (MFiC) no només ens permet seguir a la persona i la seva família al llarg de la seva història, sinó que ens permet (inclòs diria que estem obligats!) a posar l'accent en la part social: el món que ens envolta i com ens afecta a nosaltres i a les persones a qui volem ajudar, és una especialitat viva i connectada amb l'entorn. A més, la MFiC ens permet treballar en un ampli ventall de possibilitats: urgències i emergències, assistència a la cronicitat, tècniques i habilitats com la cirurgia menor, crioteràpia, citologies...entre d'altres, desenvolupar la nostra capacitat de treballar en un ambient diferent a què ens és habitual de la nostra consulta: sortim de les nostres quatre parets i atenem a les persones al seu domicili (i al carrer, al restaurant on dinem, al "súper" on fem cua per fer la compra...). La Medicina Familiar i Comunitària NO TE LÍMITS! Cada professional decideix fins on vol arribar i algunes de les característiques inherents a un bon metge de família són la polivalència, capacitat resolutiva i adaptació.

En segon lloc, és necessari un projecte com el de #EligeMFyC perquè la nostra especialitat és poc coneguda entre els estudiants de medicina. Múltiples estudis realitzats en l'última dècada en diferents països europeus ho reforcen. Un estudi(1) realitzat a la Universitat de Barcelona el 2010 mostrava que els estudiants de sisè de medicina associen una pitjor qualitat de vida a les especialitats de Medicina Interna, Medicina Familiar i Comunitària i Cirurgia General i Digestiva. En el mateix estudi, s’assenyalava que les tres especialitats pitjor considerades pel que fa a prestigi professional eren: Medicina Familiar i Comunitària, Hidrologia Mèdica i Bioquímica Clínica.

No es pot triar allò que no es coneix, i la Medicina Familiar i Comunitària segueix sent la gran desconeguda pel que fa al seu veritable camp de competències i la seva traducció en termes de benefici per la població i pel mateix sistema sanitari. Cal, per tant, mostrar als estudiants el veritable potencial de la MFiC.    

(1) Villena A, Escobar F, Téllez J.M. Acercar la Medicina de Familia al estudiante: una tarea de todos. Aten Primaria. 2010; 42(9):447-448





Comentaris