XARXES SOCIALS (2): idees generals

En aquest post intentaré enumerar les principals idees sorgides després d'analitzar el hashtag #FormRRSS.  Es tracta de conceptes generals després de pensar en les bondats de les xarxes socials en relació a la formació dels professionals sanitaris.

Vosaltres les utilitzeu per a la vostra formació?
FONT DE CONEIXEMENT
Sens dubte les xarxes socials suposen una gran font d'informació en ciències de la salut, són molts els blocs, els comptes de twitter, les pàgines i grups de facebook, els comptes de Slideshare on compartir presentacions, canals de youtube i molt més.

Suposen una bona forma d'estar al dia, cada un al seu ritme, utilitzant aquell medi en què un es troba més a gust. Ets persona d'una sola xarxa social i ja utilitzes facebook1,2 per temes personals, pots subscriure't a alguna pàgina o grup que sigui del teu interès. Prefereixes llegir al teu ritme i quan vulguis, doncs una bona opció poden ser els blogs3. Potser prefereixes utilitzar el recurs del vídeo, en aquest cas els canals temàtics de YouTubesón per a tu. Tens curiositat per la xarxa social de l'ocellet5,6, ho reconec és la meva preferida, doncs pots començar per les llistes de semFYC per veure una mica el que es cou.
4 Una selecció de canals temàtics al canal de youTUBE de l'àgoraMÈDICA

TECNOLOGIA D'APROPAMENT
Un aspecte interessant que m'agradaria destacar, és el concepte d'acostament, les xarxes socials poden afavorir "l'estar sense estar" Aquelles iniciatives que afavoreixen la presència d'una activitat (es digui congrés, jornada, curs, etc.) en les xarxes socials pot garantir més capacitat de difusió i arribar més lluny. Alguns exemples7,8.


TREBALL A LA XARXA
Un concepte molt d'acord amb l'essència pròpia del moviment 2.0: compartir i treball col·laboratiu. Connectar per col·laborar en les teves àrees de coneixement. Una manera una mica peculiar de democratització del coneixement, el "dóna i et donaran" Alguns exemples9,10


Precisament destacant aquesta última bondat de les xarxes socials, us adjunto els Links proposats pels participants (una referència a un post especialitzat, un article del BMJ, un llibre i una presentació de Slideshare):


En fi tan sols unes idees al respecte, només per entrar en calor i començar a pensar en les xarxes socials com una oportunitat en el nostre dia a dia, unes eines més posades al servei dels professionals i sobretot un mitjà i no una finalitat al cap ia la fi.


Dimarts quatre ratlles sobre els riscos i limitacions que poden comportar les xarxes socials, important tenir-los en compte sobretot cundo ens estem iniciant en la nostra presència en el núvol.

Comentaris