ELS LLIGAMS DE SANG: DE L'INDIVIDU A LA FAMÍLIA!

Post firmat per IRIS ALARCÓN

Fa uns dies en Jordi ens explicava les seves vivències a casa d’una persona malalta. Imagino els seus ulls repassant les fotografies familiars del pacient: la fotografia del casament, de l’aniversari dels 60 anys o del primer any de vida del fill... o bé, l’absència d’aquestes imatges... L’imagino bé, donat que és un costum que jo també tinc. Crec profundament que conèixer la família i l’entorn social de la persona a qui hem de tractar en ajudarà a fer una intervenció més completa.

El concepte de família pot ser tan amplia o reduïda com nosaltres vulguem, però em sembla adient definir-la com “un grup de persones relacionades biològicament, emocional i legal”, existeixen alguns autors que afegeixen la cua de que “viuen a la mateixa llar”, tot i que, des del punt de vista d’altres autors i del meu propi, no és necessari. Totes les famílies comparteixen afinitats (sentiments, projectes...) i existeix un intercanvi (sentiments, situacions...)

És a la família on s’originen moltes de les conductes de l’individu i son aquestes conductes i aprenentatges els que es tradueixen en estils de vida, que amb sort, seran saludables!

Així doncs... no us sembla clau conèixer la familia de qui tenim davant? I... quina eina podem utilitzar per conèixer l’estructura d’una família? Doncs... EL GENOGRAMA!

El genograma és una eina que ens ajudarà a conèixer l’estructura de la família i la relació entre els seus membres. Per tal de confeccionar-ho, s’aconsella iniciar-ho centrant-nos en el problema actual i anar ampliant el dibuix. Pregunteu pel context domèstic, és a dir, per aquells qui viuen a casa, així com per la família d’origen (pares, germans, tiets i cosins) i les generacions anteriors. Una vegada fet aquest primer dibuix estructural, caldrà que investiguem sobre les relacions familiars, els esdeveniments importants i els rols familiars, amb l’objectiu de conèixer la dinàmica de la família i les seves fortaleses. Finalment, recordeu que la família no és només qui ens uneix biològicament! O és que no teniu un company de feina, veïna, company d’estudis que considereu com un germà?

Els lligams de sang: de l’individu a la família!

Comentaris