OSTEOPOROSI

L'osteoporosi és un procés en que els ossos perden calci, perden resistència i per tant tenen més probabilitat de trencar-se, les principals localitzacions de fractures osteoporótiques són el maluc, les vèrtebres, el canell, les costelles i l'húmer.

És mes freqüent en dones després de la menopausa, sobretot si ha estat precoç (sobre els 40-45a) i també en persones molt grans.

Què hauríem de fer per a prevenir la osteoporosi:
  • És necessari una dieta nutricionalment equilibrada per garantir els mínims de calci i vitamina D per mantenir els ossos en bon estat de salut. Els aliments amb més quantitat de calci són els productes làctics com la llet, iogurt i formatges, però també el peix petit que es menja amb espina, les verdures de fulla verda com l'escarola, bledes o espinacs, els fruits secs o la soja bullida. La vitamina D participa en el metabolisme del calci i la formació d'os està present als ous, el peix blau com el boqueró, verat o sardina, les vísceres com el fetge, tot i així és recomanable un mínim d'exposició solar per produïr síntesis cutània.
  • És important no fumar, ja que el tabac és una causa d'osteoporosi, també limitar el consum d'alcohol.
  • És recomanable realitzar activitat física de forma regular, adaptada a cada situació personal. Els exercicis de força ajuden a mantenir una massa muscular forta ajuda, incrementar l'equilibri i la coordinació.
  • El més important és prevenir les caigudes, que són la veritable causa de les fractures en persones amb osteoporosis establerta. Per tant en persones d'edat avançada cal utilitzar calçat que agafi tot el peu, vigilar amb els objectes que ens poden fer caure com catifres, cables, etc. si s'aixequen de nit fer-ho a poc a poc per evitar posar un mal peu a terra i caure, vigilar amb els fàrmacs que incrementen la inestabilitat de la marxa, com els medicaments per a dormir.


Comentaris