SEXE SEGUR


Una malaltia de transmissió sexual és una infecció transmesa d'una persona infectada a un altra mitjançant una relació sexual no segura, poden ser causades per virus (com el VIH), bacteris (com la sífilis) o paràsits (com la tricomoniasis vaginal).

En ocasions comporta afectació directa de les zones genitals amb aparició de secrecions anormals per la vagina o el penis, associada o no a pruïja genital, poden manifestar-se també com lesions genitals com ara úlceras o berrugues. També pot afectar altres zones corporals exposades, com la boca, l'anus o les mans. En altres ocasions es produeix una afectació sistèmica per invasió del sistema sanguini, això pot comportar major afectació d'òrgans, és el cas de la SIDA o hepatitis.

En ocasions aquest tipus d'infecció no donen cap manifestació clínica i pasen desapercebudes per a la persona que les pateix, això no implica que no es puguin transmetre de persona a persona, aquest fet ens ha de posar en alerta i tenir en compte una sèrie de recomanacions en quant a sexe segur:

  • El número de parelles sexuals influeix en el risc de contraure una malaltia de transmissió sexual, a més parelles sexuals més risc, sobretot si no s'utilitzen mètodes barrera, com ara el preservatiu.
  • Amb el preservatiu utilitza només lubricants de base aquosa, els de base grassa, com la vaselina, es poden escalfar i malmetre el làtex. Ha de triar un preservatiu del tamany adequat. Cal posar-lo quan el penis està en erecció i ha d'arribar a la base.
  • Si apareix una lesió genital, es recomana no mantenir relacions sexuals fins que aquestes s'han resolt.
  • Si es confirma una ITS caldrà avisar a les diferents parelles sexuals per a que vagin al seu metge de capçalera i fer l'estudi pertinent en cas que sigui necessari.
En quins casos hauria de consultar amb el seu metge de capçalera
  • En cas de sospita d'exposició a una malaltia de transmissió sexual, encara que no tingui símptomes
  • Si apareixen lesions genitals com ara berrugues o úlceres, o secrecions anormals per la vagina, anus o penis.
Gaudim del sexe, però fem-ho de forma segura. Ens sentim al següent capítol. SALUT!


Comentaris