REFREDATS

El refredat comú és una malaltia lleu causada principalment per un virus, el rinovirus. Afecta al que anomenem vies respiratòries altes, és a dir, nas, gola, cordes bucals i sinus paranasals, entre altres. És una malaltia autolimitada, això vol dir que es resol de forma espontània en pocs dies. Es contagia de persona a persona a partir de secrecions per l'aire en tossir o estornudar, també amb el contacte amb objectes que s'han contaminat amb aquestes secrecions.

Les principals molèsties que comporta el refredat són congestió i mucositat nassal, estornuts freqüents, mal de gola i tos generalment seca, també malestar o mal de cos i llagrimeig.

El principal virus responsable del refredat comú és el rinovirus, tot i així altres virus respiratoris poden ser responsables de quadres de constipats lleus, com el propi coronarivurs, el virus de la grip o adenovirus. Tots ells infecten les cél·lules de la mucosa nassal o de la gola, es múltipliquen i comença una reacció en cadena que comporta per una banda que el nostre cos es defensi estornudant, generant moc i tussint per expulsar els diferents patògens, però per altra banda aquest mecanisme de defensa comporta transmissió dels virus a altres persones. Per tant si tussim o estornudem, fem-ho en un mucador i no a l'aire.

Els principals factors de risc per desenvolupar un refredat comú son, per una banda passar més estones sota ambients tancats poc ventilats i amb baixa humitat, per exemple en ambients amb calefaccions. El tabac i la contaminació influeixen en l'estat de les mucosese de vies altes. També dormir poques hores.

Com es tracten els refredats? El mes important és saber que no es curen amb antibiòtics. Una bona opció ést descansar el que es pugui, hidratarse be amb aigua i infusions, si es té mal de cap o febre una bona opció és el paracetamol sempre que el puguis prendre, per tant el que estem tractant són els símptomes del refredat.

Comentaris