DIABETIS MELLITUS

La Diabetis és una síndrome metabòlica, és a dir, un conjunt de símptomes i signes clínics, caracteritzat per l'increment de glucosa en sang, tot i que tradicionalment i de forma popular en diem elevació de sucre en sang, per això també l'anomenem Diabetis mellitus o de "mel". La glucosa en sang es movilitzada per la insulina fabricada al pàncrees, en la diabetis es produeix o bé una disminució de la producció d'insulina per part del pàncrres i per tant parlem de Diabetis tipus 1 o bé tot i produir-se de manera efetiva, aquesta veu reduïda la seva capacitat d'acció, en aquest cas parlem de Diabetis tipus 2.

En els dos casos es produeix una elevació de glucosa en sang, l'hiperglucèmia, els signes aguts de la qual són elevació en la producció d'orina, increment de la sed i conseqüent increment en la ingesta de líquids per compensar, i pèrdua de pes inexplicada per cap altre causa, entre d'altres. Si les causes agudes persisteixen poden comportar situacions greus per la salut com la cetoacidosi diabètica i el coma hiperosmolar.

Les complicacions a llarg plaç, les cròniques, inclouen increment de malaltia cardiovascular, insuficiència renal crònica i afectació de la retina ocular, entre d'altres per afectació de la llum arterial, per tant la Diabetis és un factor de risc cardiovascular molt important a tenir en compte.

En el seu tractament, a part del bon control metabòlic dels nivells de sucre en sang, que s'haurà de valorar de forma individual tenin en compte el tipus de Diabetis, el temps d'evolució, els valors dels nivells de glucosa en dejú, l'edat, els antecedents personals, etc. haurem d'integrar el concepte dels estils de vida saludable: no fumar, limitar el consum d'alcohol, incorporar activitat física de forma regular, control del pes corporal, etc

Comentaris